Kurie oko

Kurie oko

Kurie oko je bolestivý problém, s ktorým sa mnohí z nás stretli. Táto nepohodlná a občas dokonca neznesiteľná bolesť na nohe môže výrazne ovplyvniť našu schopnosť chodiť a vykonávať bežné denné aktivity. Ak sa aj vy potýkate s kurími okami alebo by ste sa im chceli vyhnúť, ste na správnom mieste.  

Čo je kurie oko? 

Kurie oko, známe aj ako clavus, je tvrdá a hrubá vrstva kože, ktorá sa vytvorí na nohe, zvyčajne na miestach opakovaného trenia alebo tlaku. Najčastejšie sa vyskytuje na chodidlách, na vonkajšom boku malíčka alebo na chodidle nohy. Táto hrubá koža môže byť veľmi bolestivá, pretože tlak na ňu môže spôsobovať bolesť a nepríjemné pocity pri chôdzi. 

Ako predchádzať kuriemu oku? 

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť kuriemu oku, je prevencia. Tu je niekoľko tipov, ako tomu predchádzať: 

  1. Noste pohodlné topánky: Vyberte si topánky, ktoré dobre pasujú a nevytvárajú tlak na nohu. Mala by vám dobre sadnúť a nemala by byť príliš tesná.
  2. Používajte ortopedické vložky Medicovi: Ortopedické vložky Medicovi môžu pomôcť vyrovnať sa s problémami spojenými s tlakom na nohu. Tieto vložky sú navrhnuté tak, aby poskytovali podporu a komfort nohám a pomáhali rozložiť tlak správne. Pomáhajú aj pri udržiavaní správnej polohy nohy, čo môže predchádzať vzniku kurieho oka.
  3. Udržiavajte nohy v suchu: Uistite sa, že vaše nohy sú vždy suché, pretože vlhkosť môže zvýšiť riziko tvorby kurieho oka.
  4. Pravidelné odstraňovanie mŕtvych buniek: Pravidelným odstraňovaním mŕtvych buniek a starostlivosťou o pokožku nohy môžete predchádzať tvorbe kurieho oka. 

Ako liečiť kurie oko? 

Liečba kurieho oka môže byť časovo náročná a vyžadovať trpezlivosť. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa zbaviť kurieho oka: 

  1. Namáčanie a zvlhčovanie: Prvým krokom je zmiernenie hrubej kože kurieho oka. Môžete nohu namáčať vo vlažnej vode a použiť pilník na nohy alebo štetec na odstránenie mŕtvych buniek.
  2. Dermatologické prostriedky: Voľne dostupné dermatologické prostriedky na odstránenie kurieho oka môžu pomôcť. Obsahujú kyselinu salicylovú, ktorá pomáha rozpúšťať hrubú kožu. 
  3. Dermatológ alebo pedikér: V niektorých prípadoch môže byť potrebná pomoc profesionála. Dermatológ alebo pedikér má vhodné nástroje na odstránenie kurieho oka bezbolestne.

 Samoliečba kurieho oka prírodnými metódami: 

  1. Namáčanie v soli: Jedným z prírodných spôsobov, ako zmäkčiť hrubú kožu kurieho oka, je namočiť nohu vo vani s teplou vodou a morskou soľou. Zmes soli a teplej vody pomáha zmäkčiť hrubú kožu a uľahčuje jej odstránenie. Namáčanie nohy denne po dobu približne 15-20 minút môže postupne zmierniť kurie oko.

  2. Použitie ocotu: Ocot má adstringentné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmäkčiť hrubú kožu kurieho oka. Namočte kúsok bavlny do jablčného octu a aplikujte ho na postihnutú oblasť. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín alebo cez noc, potom jemne odstráňte mŕtve bunky pumicovým kameňom alebo pilníkom na nohy.

  3. Banánová šupka: Banánová šupka obsahuje enzýmy, ktoré môžu pomôcť zmäkčiť hrubú kožu kurieho oka. Aplikujte vnútornú stranu čerstvej banánovej šupky na postihnutú oblasť a zafixujte ju obväzom. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno ju opláchnite a použite pilník na odstránenie mŕtvych buniek.

  4. Aloe vera: Aloe vera je známa svojimi liečebnými vlastnosťami pre pokožku. Aplikujte čerstvý gél z aloe vera na kurie oko a nechajte ho pôsobiť niekoľko hodín. Tento proces môžete opakovať niekoľkokrát denne, kým nezačnete pozorovať zlepšenie.

  5. Obväz na noc: Pred spaním aplikujte na kurie oko obklad napustený olivovým olejom alebo kokosovým olejom a zafixujte ho obväzom. Tieto oleje môžu pomôcť zmäkčiť hrubú kožu počas noci. Ráno použite pilník na odstránenie mŕtvych buniek

Ortopedické vložky Medicovi H20 môžu byť užitočným nástrojom pre tých, ktorí sa snažia predchádzať alebo liečiť kurie oko. Tieto vložky poskytujú podporu pre vaše nohy a pomáhajú rozložiť tlak rovnomerne, čím znižujú riziko tvorby kurieho oka. Pomáhajú tiež udržiavať správnu polohu nohy, čo je dôležité pre celkové zdravie chodidla.  Kurie oko môže byť bolestivým problémom, ale s prevenciou a správnymi opatreniami môžete minimalizovať jeho výskyt a udržiavať svoje nohy v zdravom stave. Ortopedické vložky Medicovi H20 vám môžu pomôcť na tejto ceste k zdravým nohám. Nezabudnite, že v prípade závažných problémov s kurím okom je vždy najlepšie konzultovať s lekárom alebo dermatológom.   


Napísať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.