Prvé príznaky tehotenstva: Ako ich rozpoznať?

Prvé príznaky tehotenstva: Ako ich rozpoznať?

Tehotenstvo je jedným z najvýznamnejších období v živote ženy. Jeho prvými príznakmi môže byť celý rad zmien, ktoré sa objavujú v tele. Tieto príznaky nie sú u každej ženy rovnaké a môžu sa líšiť intenzitou aj časom výskytu. Tu sú niektoré z najčastejších prvých príznakov tehotenstva, na ktoré by ste mali byť pozorní. 

Vynechaná menštruácia 

Vynechaná menštruácia je často jedným z prvých a najzreteľnejších príznakov tehotenstva, najmä u žien s pravidelným menštruačným cyklom. Ak máte pravidelnú menštruáciu a táto vám mešká, môže to byť silný indikátor tehotenstva. Avšak, je dôležité poznamenať, že vynechaná menštruácia nemusí vždy znamenať tehotenstvo. Môže byť spôsobená aj inými faktormi, ako sú stres, hormonálne nerovnováhy, nadmerná fyzická aktivita, náhle zmeny hmotnosti, alebo zdravotné stavy, ako je syndróm polycystických ovárií (PCOS) alebo menopauza.   

Zmeny v prsníkoch 

Zmeny v prsníkoch sú medzi prvými a najčastejšími príznakmi tehotenstva. Tieto zmeny môžu byť spôsobené hormonálnymi zmenami, ktoré sa vyskytujú v tele počas tehotenstva. Tu sú niektoré typické zmeny, ktoré môžu ženy zažívať: 

  1. Zväčšenie a napätie: Prsníky môžu byť väčšie a napäté, v dôsledku zvýšenia hladín hormónov, ako sú estrogén a progesterón.
  2. Citlivosť a bolestivosť: Mnohé ženy hlásia zvýšenú citlivosť a bolestivosť prsníkov, čo môže byť jedným z prvých príznakov tehotenstva. Táto bolestivosť môže byť podobná tej, ktorú ženy zažívajú pred menštruáciou, ale často je intenzívnejšia.
  3. Zmeny v bradavkách: Bradavky môžu byť citlivejšie, väčšie, tmavšie alebo výraznejšie. Tmavnutie areoly, oblasti okolo bradavky, je tiež bežným príznakom.
  4. Viditeľné žilky: Pre zvýšený krvný obeh počas tehotenstva môžu byť na prsníkoch viditeľnejšie žilky.
  5. Stmavnutie a zväčšenie montgomeryho žliaz: Malé výčnelky na areole, známe ako Montgomeryho žliazky, sa môžu zväčšiť a stmavnúť. Tieto žliazky hrajú dôležitú rolu pri príprave prsníkov na dojčenie.
  6. Pocit plnosti alebo ťažkosti: Môžete pociťovať pocit plnosti alebo ťažkosti v prsníkoch

Únava a vyčerpanie

Únava a vyčerpanie sú časté prvé príznaky tehotenstva, ktoré mnoho žien zažíva už v raných štádiách. Tento pocit nadmernej únavy môže byť prekvapujúco intenzívny a je spôsobený rôznymi faktormi spojenými s tehotenstvom: zvýšená produkciu hormónov, najmä progesterónu, ktorý môže mať sedatívny účinok a spôsobiť pocit únavy, telo pracuje tvrdšie, aby podporilo rast a vývoj plodu. Toto zahŕňa zvýšenú krvnú produkciu, zvýšené srdcové tepy a iné metabolické zmeny, čo môže viesť k vyčerpaniu energie, emočná rovnováha môže byť v ranom štádiu tehotenstva narušená, čo tiež prispieva k pocitu únavy. Mnohé ženy tiež zažívajú zvýšenú úzkosť alebo stres, keď zistia, že sú tehotné. Hormonálne zmeny môžu spôsobiť zmeny v spánkových vzoroch. Niektoré ženy majú problémy so zaspávaním alebo udržiavaním spánku, zatiaľ čo iné môžu pociťovať väčšiu potrebu spánku. V ranom štádiu tehotenstva môže dochádzať aj k ďalším fyzickým zmenám, ako je častejšie močenie, čo môže vplývať na spánkový cyklus a spôsobiť únavu. Ortopedické vložky Medicovi môžu byť nápomocné pre ženy v tehotenstve, ktoré často zažívajú zmeny v postoji tela a zvýšený tlak na nohy a chrbticu. Počas tehotenstva dochádza k zvýšeniu telesnej hmotnosti a zmenám v centre gravitácie, čo môže viesť k bolesti chrbta, nohám a kĺbom.

Nevoľnosť a zmeny chuti 

Ranná nevoľnosť nie je len príznakom z filmov. Mnohé ženy začínajú pociťovať nevoľnosť a zmeny v chuťových preferenciách už v prvých týždňoch tehotenstva. Nevoľnosť sa zvyčajne začína okolo šiesteho týždňa tehotenstva, ale môže nastať aj skôr. U niektorých žien pretrváva počas celého prvého trimestra, zatiaľ čo iné ju môžu zažívať počas celého tehotenstva. Presná príčina nevoľnosti počas tehotenstva nie je úplne známa, ale je pravdepodobne spôsobená kombináciou hormonálnych zmien, najmä zvýšením hladiny hormónu hCG (ľudský choriový gonadotropín). Na zmiernenie nevoľnosti môže pomôcť časté konzumovanie malých porcií jedla, vyhýbanie sa jedlám s vysokým obsahom tukov a silnými arómami, a konzumácia zázvoru, ktorý je známy pre svoje protinevoľnostné vlastnosti. Zmeny v chuti môžu zahŕňať zvýšenú citlivosť na určité chute a pachy, zmeny v preferenciách jedál, alebo odpor voči určitým potravinám, ktoré ste predtým mali radi. 

Zmeny v močení 

Zvýšený pocit potreby močiť je častý v ranom štádiu tehotenstva. Tento príznak je spôsobený hormonálnymi zmenami a zväčšujúcou sa maternicou, ktorá tlačí na močový mechúr. 

Zmeny nálady

 

Hormonálne zmeny môžu tiež spôsobiť výkyvy nálady. Môžete si všimnúť, že ste emotívnejšie reaktívna alebo sklonná k náladovosti.   

Bolesti v podbrušku a kŕče 

Bolesti v podbrušku sú častým a často skorým príznakom tehotenstva. Tieto bolesti sa môžu líšiť od miernych až po pomerne intenzívne a môžu byť spôsobené rôznymi tehotenskými procesmi. Mnoho žien popisuje tieto bolesti ako podobné menštruačným kŕčom. Môžu byť sprevádzané pocitom napätia alebo tlaku v podbrušku. Bolesti môžu byť spojené s implantáciou vajíčka do steny maternice, čo sa zvyčajne deje 6 až 12 dní po oplodnení. Tieto kŕče sú zvyčajne mierny a krátkodobý. Ak sú bolesti sprevádzané inými symptómami, ako je krvácanie, závraty alebo intenzívna nevoľnosť, mali by ste okamžite vyhľadať lekársku pomoc.   

Zvýšená bazálna teplota tela 

Zvýšená bazálna teplota tela (BBT) môže byť jedným z prvých príznakov tehotenstva. Bazálna teplota tela je najnižšia teplota dosiahnutá telom v pokoji, obvykle meraná hneď po prebudení, ešte pred vstávaním z postele. U mnohých žien, ktoré sledujú svoju bazálnu teplotu ako súčasť plánovania tehotenstva alebo počas pokusu o počatie, môže byť zvýšenie BBT po ovulácii jedným z raných indikátorov tehotenstva. Po ovulácii sa hladina progesterónu zvyšuje, čo vedie k nárastu bazálnej teploty tela. Toto zvýšenie je obvykle o 0,4 až 1,0 stupňa Fahrenheitového (0,2 až 0,5 stupňa Celzia). Ak ste tehotná, vaša bazálna teplota zostáva zvýšená po dobu 18 dní alebo dlhšie po ovulácii, čo je dlhšie ako bežný luteálny fáza vášho cyklu. Meranie BBT vyžaduje použitie citlivého teplomeru a pravidelné merania každé ráno v rovnakom čase, pred vstávaním z postele. Pre potvrdenie tehotenstva je vždy odporúčané urobiť tehotenský test alebo vyhľadať lekársku pomoc.       

Záver

 

Ak zaznamenávate niektoré z týchto príznakov a myslíte si, že by ste mohli byť tehotná, odporúča sa absolvovať tehotenský test alebo navštíviť lekára, aby ste získali presnejšie informácie a začali sa pripravovať na toto vzrušujúce obdobie vášho života. Pamätajte, že každé tehotenstvo je jedinečné a príznaky sa môžu líšiť. Zdravý životný štýl, dostatočný odpočinok a správna výživa sú kľúčové pre udržanie vašeho zdravia a zdravia vášho budúceho bábätka.   


Napísať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.